Astrokuhinja

Da li ste znali da svakom namirnicom vlada jedna ili više planeta? Da li ste znali da svakodnevno uzimajući hranu direktno ostvarujemo kontakt sa  planetama?

Ne kaže se za džabe da zdravlje ulazi na usta. Samim tim ono što jedeš, to i postaješ. Ako želimo da vodimo računa o zdravlju, moramo jesti raznovrsnu hranu jer je fizičko zdravlje naša osnova. Ako unosimo hranu koja nije bogata hranljivim materijama, kao i ako stalno jedemo jednu te istu hranu rizikujemo da ozbiljno narušimo ravnotežu u organizmu.

Uloga hrane nije samo da nas učini sitim, odnosno da nam napuni želudac, već da obezbedi našem telu potrebne elemente kako bi ono moglo da postoji i da se razvija. U zdravom telu zdrav duh.

Hranu obično uzimamo po inerciji, onako na brzinu, s’ nogu u žurbi, ali na taj način sebi pravimo više štete nego koristi. Brzu hranu treba izbegavati zato što nam ona samo zavara glad, stomak bude sit, ali telo ostane gladno. Brza hrana je na primer bogata ugljenim hidratima, veštačkim šećerom i holesterolom, a ove materije su potpuno nepotrebne organizmu.

Ako želimo imati zdrave prehrambene navike, treba da obratimo pažnju na to koje namirnice i na koji način utiču na organizam. Planete nam u tome mogu biti od velike pomoći, jer svaka od njih predstavlja neki od elemenata koji su nam neophodni za zdrav život.

Sunce na primer podstiče vatreni element u telu čime poboljšava cirkulaciju i probavu, a takođe jača imuni sistem. Mesec nas sa druge strane hladi, opušta i umiruje kroz biljne napitke, osvežavajuće tonike, sokove i čajeve.

Svaka planeta ima svoju ulogu u harmoničnom funkcionisanju organizma, a ako neka od planeta izostane iz ishrane stvaraju se uslovi za pojavu određenog vida oboljenja.

Ako preterujemo u ishrani takođe rizikujemo pojavu bolesti. Uzmite za primer previše ljutog u ishrani. Mogu nastati komplikacije sa digestivnim traktom, a u nekim težim slučajevima može nastati čir na želudcu. U svemu što radimo treba da budemo umereni.

U ZDRAVOM TELU ZDRAV DUH

A kako to planete utiču na nas preko hrane?

Sve što možemo videti oko nas sačinjeno je od pet velikih elemenata: zemlje, vazduha, vode, vatre i akaše (etar). Ovi elementi su u različitim razmerama prisutni u mineralima, biljkama, životinjama, voću, povrću, kao i u našem telu.

Znate kada za nekog kažemo da ima vatreni temperament? To je zato što takva osoba ima naglašen vatreni element u svojoj natalnoj karti. Takva osoba biće prirodno sklona hrani koja u sebi ima vatreni princip: ljute papričice, kofein, mesna hrana, jako začinjena hrana i slično. Međutim to može dovesti do problema. Takvim osobama treba više umirujućih namirnica u ishrani poput mlečnih proizvoda, pirinča ili kuvane hrane, kako bi mogla da drži pod kontrolom vatru koju ima u sebi, a ne bi bilo loše ni da smanji unos mesne hrane.

Upravo na ovaj način, vodeći računa o tome koju hranu da izbegavamo, a koju da uzimamo možemo povećati ili smanjiti uticaj planeta.

Pet velikih elemenata se dalje zgušnjavaju u tri tipa doša, a to su: vata (vazduh i etar), pita (vatra i voda) i kapha (voda i zemlja). Za reč doša ne postoji adekvatan prevod ili je sa druge strane izgubljen negde u prostranstvima vremena. Za došu možemo reći da predstavlja silu, odnosno određeni energetski vid koji nastaje međusobnim sjedinjavanjem elemenata.

U narednim tekstovima biće više reči o tome koje namirnice su predstavljene određenom planetom, tako da ćete biti u mogućnosti da samostalno napravite ukusne i jednostavne recepte u vašoj astrokuhinji.