Mesečevo ogledalo

Mesec je nesvesno u svakom od nas. Svaka reakcija kroz koju smo manje ili više uslovljeni predstavljena je Mesecom. Kada smo pod uticajem iluzije, kada stvari u životu ne salgedavamo realno već kroz maglu, kada sanjamo na javi ili u snu, kada nemamo kontrolu nad svojim emocijama ili ne razumemo jezik podsvesti nalazimo se pod Mesečevim uticajem. Takođe je i celokupna priroda pod uticajem ove planete, ispoljava se potpuno instiktivno i nesvesno.

 

Znate sigurno onu rečenicu iz Snežane i sedam patuljaka koju izgovara zla maćeha″Ogledalce, ogledalce moje, najlepši na svetu ko je″? Šta mislite, šta se zaista krije u ovim rečima?

Mesec se ponaša poput ogledala, reflektuje naše misli pokazujući nam pri tome šta mi zaista mislimo, a ne ono u šta smo sebe ubedili da su naše misli. Najbolje će biti da ogledalcu pristupimo kroz konkretan primer.

Snežanina maćeha se zapravo pita da li je ona najlepša od svih. U pitanju je njena unutrašnja dilema i strah. Kada maćeha umesto svog lika ugleda Snežanu, dolazi do direktnog suočavanja sa vlastitim strahom. Ogledalce je zapravo reflektovalo njen najveći strah i na veoma direktan način je maćehu suočilo sa onim što nikako nije želela da čuje. Istina može da bude strašna ako na nju nismo spremni!

Maćeha se u tom trenutku suočila sa strahom od smrti i prolaznosti života, zbog čega naređuje da Snežana bude ubijena. Nije mogla da podnese mladost i lepotu koja je zasenila njenu. Naravno, u pitanju može biti i obična ljubomora, ali opet nesvesno uz to je prisutan i strah od gubitka vlastite lepote, gubitka onog što je za maćehu najvažnije, a to je mladost i ženstvenost.

Dakle, sa Mesecom, koji je ujedno i ogledalo, treba biti pažljiv. Kroz ovu planetu suočićemo se sa onom stranom naše ličnosti za koju nismo ni svesni da postoji!

Nameće se jedan veoma zanimljiv detalj u celoj ovoj priči, a to je uloga maćehe. Zbog sveprisutne simbolike Meseca pre bi se moglo reći da se radi o majci, a ne o maćehi. Ovo može delovati neverovatno, ali pogledajmo iz jednog drugog ugla za trenutka. Majka i ćerka su mnogo bliže jedna drugoj, nego maćeha i pastorka. Koliko god zvučalo neverovatno, veća je verovatnoća da se radi o konfliktu između majke i ćerke, odnosno između onih delova ličnosti koji se u ženskoj psihi bore između majke i večite devojke.

Ova kratka priča je uvertira za ono što nas očekuje 5. juna, a to je pomračenje Meseca.

Kada je zaklonjen izvor svetlosti jedino što se vidi su senke. U senkama se nalazi ona mračna, nesvensa strana, koja se tako često pokušava izbeći, ali se o predmet izbegavanja najčešće spotičemo. Ta strana je veoma bitna, jer se upravo u njoj nalaze tako potrebne stvari za naš vlastiti put samospoznaje.

Ovog petka se spremite i pogledajte u svoju nesvesnu stranu ličnosti. Ako vam je to teško, ako nemate naviku da meditirate, pogledajte ljude koje privlačite u svoj život. Oni bukvalno, poput ogledala, govore jako važne stvari o vama samima. Pokušajte da u njima vidite deliće vašeg bića kojeg inače niste svesni.

Nemojte pokušavati da igrate žmurke jer se od ogledala niko ne može sakriti. Nemojte ni dozvoliti strahu da vas savlada, jer su u strahu uvek velike oči. Budite mirni, spremni, opušteni i pitajte vaše ogledalo na koje pitanje želite da vam odgovori.