Godina 2020 – godina velikih mogućnosti i prilika

Pred nama je posve neobična godina, godina koja u sebi nosi izuzetnu energiju za velika individualna postignuća, ali i godina koja može Srbiji doneti promene koje se tiču političkog vrha.

Što se tiče individualnih postignuća, bilo bi mudro iskoristiti prilike koje se pojave u toku 2020. godine.

Položaj planeta je takav da nam se mogu otvoriti mnoga vrata na koja smo do sada samo stidljivo kucali. Isto tako je moguće da se pojave potpuno neočekivane situacije i događaji, koji će nas sigurno voditi ka pozitivnom ishodu. Prilike će se pojavljivati tako da nemojte spavati već budite budni.

Budnost je u toku sledeće godine veoma značajna. Upravo će vam vaša budnost omogućiti da uočite pravu priliku u pravo vreme. Naravno, posle je sve na vama.

U toku 2020. godine nećemo smeti da kažemo kako je život nepravedan i da nam ništa ne daje. Pojavljivaće se šanse i mogućnosti, a ako ih propustimo, to će biti isključivo naša krivica! Život nam je pripremio obilje darova! Otvorite četvore oči i ne propustite ono što će život vama darovati naredne godine.

Savet je krajnje jednostavan: nemojte misliti da nešto nije za vas ili da to ne zaslužujete. Ako vam se vrata otvore, i te kako je za vas ono što se iza njih nalazi!

Sve što je potrebno da uradite je da budete budni i da ne sumnjate u sebe! Sve ostalo biće spontano, a vi samo idite sa tokom.

Planete Saturn i Jupiter odlučile su da nas iznenade, svakog po zasluzi. Pošto će biti u konjukciji u znaku Jarca, karma i prilike koje se budu otvarale biće rezultat vlastitog truda koji je svako od nas uložio. Prilike će biti srazmerne našem predanom radu i srazmerne onom što smo ulagali kako bismo se razvili kao duše. Svako će dobiti onoliko koliko je zapravo zaslužio.

Za trenutak ćemo otići malo dalje u budućnost, i to u 2021. godinu. I u toj godini, na određeno vreme, Jupiter i Saturn će isto biti u konjukciji, ali u znaku Vodolije.

Ako kroz znak Jarca dobijamo srazmerno uloženom trudu, u znaku Vodolije taj isti trud će se još više pokazati, jer upravo tada će doći do izražaja puna snaga ove dve planete, jer one ulaskom u znak Vodolije mogu pokazati pravi put, odnosno životno usmerenje.

Mogućnosti su zaista velike, ali zato prvo treba prepoznati i prihvatiti prilike u 2020. godini.

Jupiter i Saturn donose neprocenjive darove mudrosti i slobode. Da bismo u potpunosti razumeli njihovu energiju i ono što nam pružaju, moramo reći nešto više o samim planetama.

SATURN I JUPITER – SMISAO ŽIVOTA

Ako Saturna i Jupitera posmatramo kroz simbole, vidimo da su stvoreni kao sušta suprotnost: depresija i optimizam, ateizam i nada, vera, ograničavanje i sloboda. Međutim, da bi se ova igra mogla razumeti na ispravan način, potrebno je reći da Saturn i Jupiter osvetljavaju naše unutrašnje stanje uma.

Jupiter nas otvara prema unutrašnjem intuitivnom svetlu koje nas vodi kroz život. On predstavlja našeg učitelja, gurua koji istiinski zna ono od čega smo stvoreni i kako da nas usmeri da bismo mogli sebe da ostvarimo.

Saturn donosi oslobođenje i slobodu, jer vlada i znakom Vodolije. Sloboda koju Saturn donosi ima ono čuveno veliko ALI, jer Saturn nosi sa sobom sva naša ograničenja sa kojima je nužno da se suočimo. Ta ograničenja potiču iz nepregledne dubine našeg uma ili kroz čvrstu strukturu nametnutu kroz društvene norme i obrasce.

Ove dve planete nas stavljaju pred Hamletovsku dilemu. Biti slobodan ili se pokoriti? Jupiter i Saturn vode nas do Geteovog „Fausta” i razgovora između Boga i Satane. Nešto vam ovde deluje poznato? Da, u pravu ste. Bog je predstavljen kroz lik Jupitera, a Saturn kroz lik Satane, Mefista.

Ali kako sada možemo povezati odnos Saturna i Jupitera sa Geteovim „Faustom”?

Kroz bezvremeno književno delo Gete i Faust putuju vodeći dijaloge o prirodi čoveka. Putovanje počinje polusvesnim stanjem, a završava se nečim što se može nazvati otkrovenje ili prosvetljenje. Vođen kroz dileme, čežnje i zamke vlastitog uma i društva, Faust sigurnim koracima dolazi do duboke spoznaje i istine. Istina može biti bolna, ali je u isto vreme i oslobađajuća.

Saturn i Jupiter rade upravo to isto postavljajući nas u ulogu Fausta.

Svako od nas je svestan svog unutrašnjeg svetla, intuicije koja nas nepogrešivo vodi prema smislu života. Biti svestan smisla života znači biti svestan sebe. Kada smo svesni sebe, mi smo istinski slobodni jer jasno pravimo razliku između slobode i ropstva.

To je ono svetlo koje prihvata druge takve kakvi jesu. Najbitnije je da kroz to svetlo vlastitog bića prihvatimo sebe onakvi kakvi jesmo, a kada to uradimo, tada odbacujemo sve ono čemu nas uče i čime nas uslovljavaju. Deca su najbolji primer za to.

Mnogi kažu da deca imaju bujnu maštu, a „maštanje” se toleriše samo do određenog životnog doba kada postaju „veliki” i kada treba da počnu da se ponašaju na određen način. Ovo predstavlja direktno uništavanje kreativnog potencijala koje svako od nas nosi u sebi i onog deteta koje stvara kroz bezbrižnu igru. Upravo u tom trenutku sloboda se zamenjuje za ropstvo.

Po određenom programu osoba postaje izložena ograničenjima svake vrste, jer sve što je prirodno i spontano počinje da se guši. Tako nastaju poroci i teška psihofizička stanja i u jednom trenutku osoba prodaje sebe.

Jupiter i Saturn u sledećoj godini nam donose upravo izlaz iz okova i ropstva! Otvoriće nam mogućnosti da budemo ono što jesmo, ono što osećamo, ali zato ćemo nešto morati da odbacimo.

Uzmimo za primer brak koji je nastao na osnovu materijalne sigurnosti. Osoba je od partnera dobila materijalnu sigurnost, putovanja, redovan seksualni život, mogućnost da sebi priušti još mnogo toga o čemu drugi ne mogu ni da sanjaju, ali nešto veoma bitno nedostaje.

Nema emocija i ljubavi u odnosu između njih i oseća se velika praznina, jer osoba je stvorena da voli i da bude voljena, to je njena svrha postojanja koja joj je sada u potpunosti oduzeta.

Živeći tako iz dana u dan spontano upoznaje osobu koja u njoj budi njenu svrhu i rasplamsava se ljubav. A ono što je najbitnije, ljubav je uzvraćena! I šta sada uraditi – živeti u sigurnosti, ali i u depresiji ili rizikovati i biti slobodan?

Pošto su u današnjem svetu strahovi pustili duboko korenje, a naročito su prisutni strahovi vezani za egzistenciju, osoba se pita šta da radi. Da li da bude samo ljubavnica u tajnosti ili da rizikuje da voli svim svojim bićem i da bude slobodna?

Društvo je uči da je materijalna sigurnost najbitnija, ali ona u sebi oseća takvu ljubav i opijenost zbog koje se zapravo i rodila. I onda shvata da rizik postoji svejedno, samo je pitanje da li će doneti mudru odluku.

Saturn i Jupiter staviće pred nas upravo mogućnost izbora i reći će: „Izvoli, izaberi!” Sada nam jedino preostaje da budemo hrabri i da živimo svoje snove, kao i ono najbitnije, da ne sumnjamo u sebe.

Saturn i Jupiter, otvarajući nam neverovatne mogućnosti, provešće nas kroz duboko transformišuće iskustvo, jer samo tako možemo živeti svoju vlastitu svrhu i misiju sa kojom smo se uopšte i rodili.

Zato u toku sledeće godine nemojte biti zatvoreni, već birajte mudro slušajući glas intuicije. I zapamtite da druge možete lagati, ali sebe ne možete.

U životu je najbolje držati zlatnu sredinu, ali nekada to nije moguće uraditi. Nekada se mora doneti odluka, a ove dve planete pred nas upravo stavljaju takav izbor.

Sada napokon imamo mogućnost da snove praktično i ostvarimo.

POLITIČKE PRILIKE U SRBIJI U 2020. GODINI

U prirodi sve ponavlja i postoje određeni ciklusi nalik smeni godišnjih doba. Isto tako planete imaju svoj ritam, cikluse kroz koje nastaju događaji.

U 2019. godini, u punoj snazi pokazao se ciklus Saturna i Ketua koji se ponavlja na svakih 11,5 godina. U 2020. godini ponavlja se još jedan ciklus koji se događa na svakih 20 godina, a to je konjukcija Saturna i Jupitera.

Pošto se u prirodi i životu sve ponavlja, ne kaže se uzalud da je istorija učiteljica života. Zavirimo u istoriju i pogledajmo šta se desilo u bližoj prošlosti, tačnije, pogledajmo šta se desilo pre samo 20 godina.

Zavirujući u prilike koje su se dešavale u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, steći ćemo predstavu o tome šta nas očekuje u predstojećoj godini.

Početak te davne 2000. godine bio je buran i predstavljao je samo uvertiru za sve ono što se kasnije u toku godine dešavalo u Jugoslaviji.

Naime, početak godine obeležilo je ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, a kasnije u toku godine ubijen je i Boško Perošević, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine. Otpor režimu Slobodana Miloševića svakog meseca je bio sve jači, sve dok nije formiran DOS na čelu sa Vojislavom Koštunicom. Zatim su usledili mitinzi opozicije, kao i jačanje pokreta Otpor, popularnih Otporaša.

Nezavisniji mediji bili su u nezavidnom položaju. Trpeli su konstantne pritiske i napade, imali su zabranu emitovanja, policija je upadala u njihove prostorije tako da je cenzura bila temeljno sprovođena.

U toku godine Slobodan Milošević bio je ponovo izabran za lidera partije, ali kako je rastao pritisak od strane opozicije, bili su raspisani vanredni predsednički izbori. Na njima je Vojislav Koštunica ubedljivo pobedio Slobodana Miloševića, ali su ipak izbori poništeni i tražen je drugi krug glasanja.

To je izazvalo okupljanje demonstranata u Beogradu, što je na kraju imalo za posledicu svrgavanje sa vlasti tadašnji režim upadom u Skupštinu i zgradu RTS-a.

Da li vam ovi događaji deluju poznato? Da li će se istorija ponoviti na sličan način i u 2020. godini?

Poslednjih nekoliko meseci svedoci smo afera koje izlaze u javnost, sve učestalijih demonstracija pred Skupštinom i zgradom RTS-a.

Slobodni mediji izveštavaju o učestalim demonstracijama u Beogradu o kojima se u zvaničnim medijima ćuti. U novembru ove godine u žižu interesovanja izašla je afera „Krušik”, a početkom decembra demonstracije su dobile mnogo ozbiljniju notu, jer je moglo doći do upada u Skupštinu.

Takođe, došlo je i do afere sa zaposlenima u pošti, odnosno sa mnogima koji su na platnom spisku kao zaposleni u pošti dok u stvari ne rade tamo. Ipak, mediji prenose samo da je u pitanju štrajk radnika zbog malih plata, dok se po youtube-u mogu naći snimci koji govore o drugoj strani medalje.

Ako se ponovi 5. oktobar ili nešto slično tome, videćemo da li će to značiti novi i bolji period za Srbiju. Ostaje nam da pratimo dešavanja i vidimo kako će se stvari odvijati.

Ono što se sa sigurnošću može reći je to da će u toku sledeće godine pritisak na aktuelnu vlast od strane opozicije biti još veći. Naročito će biti osetljiv period od 12. 2. do 17. 4. 2020. godine i tada možemo očekivati pravi politički rolerkoster.

MOGUĆNOST ZA PROMENE

Postoji mnogo toga što se treba promeniti kako bi život u Srbiji najzad krenuo uzlaznom putanjom. Ono što je zajedničko 2000. godini i predstojećoj 2020. jeste to da se Srbiji pruža mogućnost za promene.

Te davne godine ugasio se režim Slobodana Miloševića, a da li se slična priča ponavlja i sledeće godine, ostaje nam da vidimo. Posmatrajući aspekt Saturna i Jupitera koji se ponavlja, sa sigurnošću možemo reći da su velike promene pred nama.

Pre 20 godina raspisani su izbori. Sada se ponovo pojavljuje šansa, mogućnost da se nešto okonča i započne nešto novo, nešto što bi bila prava stvar za celu zemlju. Ako se propusti šansa, sledeća bi se mogla ukazati opet tek za 20 godina, a složićete se da je to puno vremena da se čeka.

Naredne godine ne treba propustiti nijednu priliku koja nam se ukaže, a pojaviće se velike mogućnosti i prilike kako za svakog pojedinca, tako i za Srbiju.

Budite mudri i obazrivi i iskoristite sve prilike koje vam se ukažu i postanite gospodar svog života.

Nije dovoljno da znate šta će uticati na vaš znak ili podznak zato što će naredna godina drugačije uticati na svakog. Više informacija o tome kako da saznate koje mogućnosti i prilike očekuju vas u 2020. godini možete dobiti u članku Šta ne smete propustiti u 2020. godini.