Snežana i sedam patuljaka

the-thinker-489753_960_720

 

Nema deteta kojem nisu pričane bajke pred spavanje. Nema dečaka koji nije zamišljao da je princ koji oslobađa princezu od zlog zmaja, zle maćehe ili neke druge nemani. Nema devojčice koja nije sanjala o svom princu na belom konju.

Princ na kraju uvek spasi princezu koja se zaljubljuje u svog čoveka iz snova. Zaljubljeni par odlazi u zamak u kojem živi princ, a zatim svi žive srećno do kraja života. Čiča miča i gotova priča.

Pravi je trenutak da se ovde zaustavimo i da se zapitamo da li u ovim bajkama ima nečeg više od obične priče za laku noć. Ono što treba da se zapitamo jeste da li mi možda živimo u bajci, a da toga uopšte nismo svesni…

Ako ste se nekada zapitali zašto ima baš sedam patuljaka, zašto se uvek u bajci pojavljuje šuma u kojoj vrebaju zla bića, zašto su tu uvek zle veštice, zle maćehe ili čarobnice koje imaju izrazito oštre, muške crte lica, na dobrom smo putu da zagrebete ispod površine značenja bajke.

Bajke su zapravo prepune simbola. Nežne, plašljive devojke su predstavljene Mesecom, prinčevi Suncem, a zle maćehe, zmajevi, čarobnice i ostala zla bića Saturnom i Rahuom, severnim Mesečevim čvorom. Uvek se vodi neki rat, koji je predstavljen Marsom, između dobra i zla, u kome pobeđuje dobro ili, bolje rečeno, u kome se prevazilazi negativna karma. Kao da u bajkama postoji mapa koja vodi do skrivenog blaga.

Jedna od najzanimljivijih bajki je “Snežana i sedam patuljaka” kroz koju ću vas sada provesti, ali iz ugla Astrologije. Možda će vam ovo izgledati kao neobičan pristup, međutim, nad junacima koji se pojavljuju u bajci bilo bi mudro zamisliti se. Treba imati u vidu da su junaci zapravo simboli naše svesti i podsvesti.

snow-white-1724893_960_720

Bajka o Snežani je zanimljiva na samom početku iz dva razloga. Prvi razlog je zla maćeha, koja je po izvorima Braće Grim zapravo bila Snežanina biološka majka. Oni su namerno uveli tu izmenu kako bi očuvali svetost materinstva. Tako da u originalu nije maćeha ta koja naređuje slugi da ubije Snežanu, već njena majka.

Baza od koje možemo poći je opozicija Meseca i Venere koja se kod žena može izraziti u različitim oblicima. Neki oblici mogu biti blaže prirode poput nekog vida ljubomore ili suparništva između majke i ćerke. Drugi oblici mogu biti znatno teži. Majka može želeti da se na svaki mogući način otarasi svoje ćerke. Može je izbaciti iz kuće, poslati ćerku da živi daleko od porodice, a u krajnjem slučaju može želeti i njenu smrt.

Opozicija Meseca i Venere govori zapravo o Elektrinom kompleksu u odnosu između majke i ćerke. Radi se o tome da majka postaje ljubomorna na svoju ćerku i doživljava je više-manje kao konkurenciju. Ali ne samo to. Žena je pre braka predstavljena Venerom, a onog trenutka kada uđe u brak Mesecom. Ako su Venera i Meces u negativnim, izazovnim aspektima u ženskom natalu, žena će u sebi voditi večitu bitku o tome da li da ceo život bude devojka, nečija ljubavnica ili majka i žena. Zapravo, ovaj aspekat stvara tenziju jer žena ne može da bude devojka i majka u isto vreme. Ne može da bude brižna supruga svome mužu i u isto vreme strastvena ljubavnica. Može biti samo jedno od ta dva na štetu onog drugog.

Onog trenutka kada stupi u brak i postane Mesec, lako može doći do potpune ili delimične seksualne apstinencije. Na taj način ona će ugušiti devojku koju je do tada slobodno izražavala, a koja će u jednom trenutku postati njena ćerka kako vreme bude prolazilo. U svojoj ćerci će videti šta je to što je zapravo jednom davno izgubila. Ona će postati njen neprijatelj, a svi dobro znamo koliko problema u životu može da izazove ljubomora.

To je onaj trenutak kada se maćeha/majka zapita pred ogledalom ko je najlepši od svih. Sve do određenog trenutka njen ego joj se obraćao i govorio da je ona najlepša od svih. Ipak u jednom trenutku njen Mesec je postao svestan da to više nije tako. Njena ćerka i njena mladost su je porazile. To u maćehi/majci izaziva ogroman bes zbog čega ona želi da ubije Snežanu, vlastitu ćerku.

girl-3180072_960_720

Druga zanimljiva stvar je ta što je maćeha/majka predstavljena kao zla veštica obučena u crno. Ovde se priča sa opozicije Mesec – Venera prebacuje na Saturna.

Saturn ima jedan zanimljiv način na koji nas podučava životnim istinama.

Pre nego što dođe do toga da žanjemo ono što smo posejali, moramo nešto uraditi kako bismo napravili lanac događaja. Svaka akcija izaziva određenu reakciju, a Saturn nas poslužuje našom vlastitom karmom kako bismo shvatili šta smo uradili. Velika greška je kriviti druge. Sami stvaramo svoj život koji je rezultat naših želja i strasti. Saturn nas suočava sa nama samima tako što nas poistovećuje sa našim vlastitim manama, strahovima. To ne radi da bi nas mučio, već da bismo se suočili sa onom stranom naše individualnosti koju kod sebe negiramo. Sve ono za šta kažemo da nismo mi ili da to nikada ne bismo uradili upravo je suprotno. Saturn je tu da nam na to skrene pažnju.

Kada nešto želimo da uradimo, često se osećamo kao da smo opsednuti nekom idejom. Stalno mislimo o tome. Misli jednostavno ne možemo da izbacimo iz glave. Kada se javi ovakav osećaj, znači da smo pod uticajem severnog Mesečevog čvora, Rahua. To je senovita planeta, fizički ne postoji, ali u našoj glavi je više nego stvarna. Rahu je ona istinska strast u nama koja nas pokreće.

Povežimo odnos između Meseca i Venere sa uticajem Saturna i Rahua.

Mesec opozicija Venera će od žene tražiti da nešto žrtvuje. Na ženi je da izabere šta će to biti. Da li će to biti devojka koju oseća u sebi (Venera) ili žena (Mesec). Onog trenutka kada nešto od ta dva odbaci, žena postaje opsednuta (Rahu) onim što je odbacila. To što je odbacila će potiskivati u sebi. O potiskivanju i odbijanju da se pogleda u dubinu svoga bića govori nam Saturn.

Kada se nešto potiskuje, to izaziva nagomilavanje negativne energije, a inhibicija u jednom trenutku može bukvalno da nas otruje tom negativnom energijom. Tada postajemo puni otrova, menjamo se fizički i psihički. Ljudi nas izbegavaju, a mi se sve više povlačimo u sebe.

Upravo to stanje duboke intoksikacije odbačenom Venerom, senzualnošću, nežnošću, devojačkom razigranošću i seksualnošću, o kojima Venera govori, i opsednutost (Rahu) onim što se izgubilo simbolički je predstavljeno zlom vešticom odevenom u crno, Saturn.

Sa druge strane, tu je prisutan podsvesni strah od smrti. Smrt i sve ono što je prolazno, poput materije, predstavljeno je Saturnom. Saturn je taj koji jede svoju decu. Maćeha/majka zna da njeno vreme polako prolazi i želi nazad svoju mladost, ali duboko u sebi zna da je to nemoguće. Ona mora uništiti sve ono čega se plaši, kao i ono što je izgubila. Samo tako će njen ego opet biti jak. Ego je zapravo izuzetno ranjiv, a samim tim i opasan. Onog trenutka kada Snežana nestane iz maćehinog/majčinog života nestaje sve ono što maćehu/majku podseća na bitku koju je davno izgubila, kao i na bitku koju će tek izgubiti jednog dana.

witch-3693374_960_720

Drugi razlog zbog kog je bajka o Snežani zanimljiva već na samom početku je princ.

Pre nego što se princ pojavi, Snežana okružena belim golubovima pere stepenice. Zatim odlazi do bunara iz koga izvlači vodu, pri čemu izgovara želju. Želi da je njen voljeni još danas nađe. Princ čuvši Snežanu kako peva, preskače preko zida i staje odmah uz Snežanu. Iznenađena njegovima prisustvom, pomalo uplašena i postiđena, utrčava u zamak zatvarajući vrata za sobom. Slušajući princa kako peva, zagleda svoju iskrpljenu haljinu. Stidljivo posmatra princa iza zastora i preko jednog goluba šalje mu poljubac. Celu situaciju posmatra njena zla maćeha/majka sa jednog od prozora iznad balkona.

Ova naizgled jednostavna scena zapravo je prepuna simbola.

Radnja cele bajke bazirana je na dva događaja. Prvi od njih je odluka da se Snežana ubije zbog Elektrinog kompleksa njene maćehe/majke, a drugi na upoznavanju Snežane sa njenim budućim princem.

Imao sam prilike da se susretnem sa tumačenjima u kojima se jasno iznosi da je princ zapravo smrt. Razlozi za to su ti što je Snežana prvo pobegla od princa kada ga je ugledala, a drugi je taj što leži u providnom kovčegu kada smrt iliti princ dolazi po nju i vodi je u neki drugi svet. Dokaz koji je priložen uz tu tvrdnju navodi to da je Snežanu princ poljubio, čime joj je zapravo uzeo dušu. U prošlosti je postojao običaj koji se zvao “poljubac smrti”. Na taj način se proveravalo da li je neko živ ili mrtav. Sličan običaj bio je popularan i među italijanskom mafijom. Osobu koju bi neki od mafijaša poljubio u usta bila je osuđena na smrt.

Lično se ne slažem sa ovakvom tvrdnjom, a u nastavku ću objasniti i zašto.

Da bismo mogli razumeti odnos između Snežane i princa, moramo uvesti jezik simbola. Za princa možemo reći da predstavlja Sunce, odnosno sam neuništivi i večni duh, dok Snežana predstavlja dušu, Mesec, koji uvek nastoji da se spoji sa svojim pravim ili istinskim bićem.

Sunce je naše unutrašnje svetlo, naše istinsko biće, dok je Mesec zapravo jedan deo Sunca. Mesec je univerzalni ženski princip koji hoće da se sjedini sa univerzalnim muškim principom, sa Suncem.

U Astrologiji kada posmatramo Mesec u znaku i u aspektima sa planetama, mi zapravo vidimo koliku moć poseduje duša ili koliku moć zapravo imaju drugi nad tom dušom. Što je Mesec bolje postavljen, to je i sama osoba snažnija, ima više moći da samostalno upravlja svojim životom. U suprotnom, osoba je prepuštena na milost i nemilost udarcima sudbine, kako bi to mnogi nazvali.

Bitan razlog zbog kog je ovo važno da se razume je položaj u kojem se nalazi Snežana. Samo njeno ime nas već upućuje na nešto što je belo, čisto i neiskvareno baš poput duše ili Meseca. Simbolički rečeno, Snežana, duša, nalazi se zarobljena u zamku iako to možda tako ne izgleda, odevena u iznošenu odeću koja predstavlja karmu. Ona se nalazi pod budnim okom svoje zle maćehe/majke koja je videla šta se dogodilo između princa i Snežane. Zamak, biti zarobljen, iznošena odeća, karma, zla maćeha/majka predstavljeni su Saturnom.

Snežana je, kada je pobegla od princa, pogledala svoju odeću koja je zapravo glavni razlog zbog kog je uopšte bila pobegla. Na svojoj duši je nosila negativnu karmu, koja je simbolički predstavljena kroz dronjavu haljinu. Ako želi da se sjedini sa prince, ona mora promeniti svoje odelo, odnosno mora se na neki način ponovo roditi prevazilazeći negativnu karmu koju nosi na duši. Tek kada bude bila dovoljno “čista”, moći će da stane ispred princa. Sve dok ne prevaziđe vlastitu karmu, vlastite nedostatke, njihova ljubav neće biti moguća.

stoplight-2375476_960_720

O Snežaninom čistom srcu govore zapravo beli golubovi koji se nalaze oko nje. Golubovi su predstavljeni Venerom, a oni govore o miru, ljubavi i dobrodušnosti. Takođe imaju nešto i od Merkurovske, glasničke prirode, jer je uz pomoć goluba Snežana prenela princu svoju poruku rekavši mu da ga voli.

I kada peva nad bunarom, Snežana se zapravo obraća samoj sebi, svom podsvesnom biću, Mesecu. Mesec predstavlja bunar. Ona doziva svoju ljubav, iskreno svim srcem i ta želja joj istog časa biva ispunjena. Ipak, ona za tu ljubav još uvek nije spremna. Ona priprema sebe za sudbonosni susret perući stepenice. Stepenice simbolički predstavljaju put ka nebu, put ka višim sferama života. Snežana je prala prvi stepenik, što znači da nju tek očekuje veoma zanimljiv put.

Međutim, zakon karme je neumoljiv. On kaže da će dobiti to što hoće, ali za to postoji uslov. Mora da se promeni. Mora da se uzdigne iznad vlastitih ograničenja ako želi da se oslobodi maćehinog/majčinog hladnog zagrljaja.

Ovde dolazimo do najzanimljivijeg dela u bajci, jer joj to oslobođenje upravo donosi maćeha/majka! Potpuno je nesvesna da joj zapravo čini uslugu kada svom lovcu naređuje da ubije malu princezu i da joj kao dokaz donese njeno srce. Ono za čime toliko žudi, mladost koju je davno izgubila.

Kada je otišla sa lovcem u šumu, Snežana nam svojim izgledom privlači pažnju. Na sebi ima potpuno drugačiju haljinu! Promena koja je očekuje već je otpočela. Više nema povratka.

Lovac nije mogao da digne ruku na princezu i zato joj kaže da beži.

Od tog trenutka Snežana započinje nov život. Ovde moramo imati na umu jedan jako bitan detalj. Šta je ono što je Snežanu zapravo spasilo?

Odgovor je krajnje jednostavan – njeno čisto srce. Zamak u kojem je do tada živela bio je u stvari njen zatvor. To je bilo njeno privremeno boravište jer zbog neiskvarenosti koju je imala u sebi nije u zatvoru mogla ostati zauvek. Pružena joj je prilika da prevaziđe negativne karmičke obrasce.

U ovom sledu događaja vidimo pravu iskru životne mudrosti. Ona nam kaže da stvari nisu onakve kakve nam se čine na prvi pogled. Neko bi mogao reći za neku osobu da je ružna posmatrajući je spolja, ali taj neko nikada ne zna šta ta osoba nosi u sebi. Obično se dešava da su situacije u životu obrnuto srazmerne. Spolja slatko, a iznutra gorko. Možda je zapravo to pravi razlog zbog kog se Snežana postidela princa. Postidela se svoje ružne spoljašnjosti. Ipak, princ se nije mogao prevariti, znao je gde se prava lepota nalazi. Znao je da mora da čeka da Snežana bude spremna.

Kada je pobegla u šumu, otrgnula se od zatočeništva ega svoje maćehe/majke. Bila je u potpuno novom svetu koji nije poznavala i koji joj je izgledao strašno.

Zapravo, sama šuma ima veoma zanimljivo značenje. Šuma predstavlja nesvesno, tamnu stranu naše duše, Meseca. Boraveći u šumi, Snežana se suočila sa tamnim ponorima svoje duše. Od običnih debla koja plutaju u vodi videla je krokodile koji hoće da je pojedu. Drveće je poprimalo groteskne, demonske oblike. Gde god da je pogledala videla je obličja koja su htela da je povrede. Zapravo obličja nisu postojala. Snežana ih je umislila i projektovala spolja. Suočila se sa svojim strahovima, a kako su u strahu velike oči, groteskni oblici su poprimili ogromne razmere.

ghost-1661252_960_720

Dve planete nam govore o nesvesnom delu našeg uma i o samoj šumi, a to su Saturn i Rahu. Pošto je Saturn predstavljen zlom maćehom/majkom, izbor nam se sužava na senovitu planetu, Rahua.

Rahu nema oblik. On je poput dima koji se nadvija nad onim što posmatramo stvarajući na taj način maglu. Rahu nam pomućuje razum i može nam zamagliti vid. Može nas naterati da uradimo stvari koje nikada ne bismo uradili pri zdravoj svesti i čistoj pameti. Upravo je on taj koji nam govori da pogledamo baš u tom određenom smeru i kada pogledamo postanemo opsednuti onim što smo videli. Rahu će na površinu izneti sve naše strahove sa kojima se moramo suočiti. Ako nemamo čvrst temelj pod nogama, ako ne poznajemo sebe drugim rečima Rahu će se igrati sa nama kao što se dete igra sa igračkom.

Ono za šta smo mislili da je svetlo u našem životu zapravo je tama, a Rahu nas sa time direktno suočava bez ikakve pripreme. Rahu je iznenadan i nagao. Ako želimo da razumemo Rahua, moramo razumeti svoje strahove.

Da objasnim na primeru.

Zamislite majku koja brine o svom detetu sve dok u jednom trenutku ne odluči da joj je dete smetnja i da treba da ga odbaci iz svog života. Strah je glavni inicijator ovakve odluke. Taj strah vremenom neće nestati, on će samo biti potiskivan sve do onog trenutka kada više neće biti moguće zanemariti ga. Na strah, kao na osnovu, prikačiće se još osećaj krivice, griže savesti i mnoga druga destruktivna osećanja koja će majku početi da proganjaju. Spolja ona može pokušati da kompenzuje tenziju u sebi. Biće vedra, nasmejana, ali čim vidi malu decu, osmeh će nestati sa lica.

Rahu je upravo taj koji će nam reći da nismo baš toliko dobri kao što mislimo da jesmo. Ako mu ne verujemo na reč, nije nikakav problem, lako će nam pokazati ko smo u stvari. Opsednuće nas mislima, idejama, strahovima i svim onim stvarima koje nemirno leže na tamnoj strani Meseca. Pokazaće nam svitu duhova koja je našla utočište u našem nesvesnom.

Rahu izaziva pomračenje Meseca. U Snežani je na slikovit način prikazano šta se dešava kada se duša, Mesec, suoči sa nesvesnim sadržajem uma.

Kada je Snežana najzad podigla glavu posle tamne noći duše, ugledala je umiljate životinje svuda oko sebe.

To nam takođe govori jednu važnu stvar. Tama zapravo ne postoji. Ono što postoji je svetlost, dok tamu stvaramo sami. Tama nastaje onda kada odbijamo da pogledamo stvari kakve zapravo jesu ili kada se bojimo da se suočimo sa sobom. Snežana je imala snage da prevaziđe tamu koju je u sebi nosila, zahvaljujući čemu je ugledala svetlost novog dana. Uvidela je da šuma uopšte nije strašna. Shvatila je da je problem bio u njoj i da je sada na korak bliže svome princu.

Umiljate životinje koje je vode prema kući patuljaka su izraz onog nad čime je Snežana sada stekla kontrolu. U pitanju su njeni osnovni ili životinjski instinkti i nagoni.

Metaforički rečno ono što je životinjsko u nama je ono što ispoljavamo instinktivno, bez razmišljanja. Životinje nemaju svest kao što je imaju ljudi. Njihov život se bazira na nagonima. Oni ne mogu da ih razumeju, već samo da ih zadovolje. Oni ne mogu da postanu svesni samih sebe.

Sve što je vezano za taj osnovni instinkt vezuje se za planetu Mars. Ovde treba imati u vidu da se životinjsko ne odnosi na nešto što je degradirano ili na nešto što se nalazi na nižoj lestvici od one na kojoj su ljudi. Ovde je reč o samoj osnovi, o energiji koja nam omogućava postojanje. Mars je osnovni nagon za samoodržanjem, za životom i ako je Mars problematično postavljen, osoba neće imati snage da se suoči sa životom.

Kada se ovlada energijom Marsa, dobijamo snagu i razumevanje da ne postoje ljudi, životinje, biljke, ovi ili oni, već da je sve jedno. Upravo tada se može razumeti šta je to život u njegovoj osnovnoj formi.

To se upravo dogodilo Snežani.

Sada dolazimo do kuće u kojoj živi sedam patuljaka. Sedam čakri ili sedam stanja svesti, sedam planeta u Astrologiji.

snow-white-409161_960_720

Snežana se uselila u novu kuću u kojoj žive sedam patuljaka ili sedam planeta. Drugim rečima, duša počinje da se uzdiže u više nivoe svesti i postojanja. Moramo imati u vidu jednu jako bitnu stvar. Patuljci rade u rudnicima dijamanata. Ovde treba uzeti u obzir da je Snežana Mesec, duša, kuća je fizičko telo, a sedam patuljaka su sedam čakri ili sedam planeta koji se nalaze u duši.

Dijamanti, svaki na svoj način, isijavaju jedinstvenu snagu i moć Sunca, jer od Sunca sve potiče.

Dijamant je kralj među draguljima. Grčki naziv za dijamante je Adamas što znači nepobediv, neuništiv. Dijamanti se smatraju za simbole čistote i nevinosti. Takođe, dijamanti štite od bolesti, neutralizuju strahove i čuvaju od negativnih energija. Onaj ko nosi dijamante postaje nepobediv. Takođe dijamanti imaju lekovita svojstva i jačaju energetske centre u telu. Vlasniku daju hrabrost i neustrašivost.

Patuljci rade u rudniku težak fizički posao, jer do dijamanata nije lako doći. Patuljci, težak fizički rad i dijamanti su predstavljeni Saturnom. Saturn sada odlučuje da je došlo vreme da Snežana, Mesec, bude nagrađena. Ipak, za sam kraj je ostavio još jedan, poslednji test.

Pošto maćeha/majka više nije mogla doći do Snežane, morala je smisliti neki drugi lukavi način kako da to uradi. Zato se pomoću magije prerušila u staricu i odlučila da Snežanu zauvek uspava. Ne da je ubije, već da je uspava, ali tako da taj san izgleda kao da je ona zapravo mrtva. Jedino je prvi poljubac prave ljubavi može vratiti u život.

Živeći u kući sa patuljcima, čakrama, Snežana je postala toliko snažna i čista da joj nikakvo zlo više nije moglo prići. Doduše, nijedno zlo joj više nije moglo direktno prići, ali postojali su suptilniji načini da se namami u klopku.

Njena vrlina, neiskvarenost bila je u isto vreme i njena slaba tačka. Verujući da su svi dobri i da joj starica ne želi zlo, zagrizla je jabuku.

U trenutku kada je ugledala staricu na prozoru, Snežana se prvo uplašila. Međutim, slušajući staricu dok joj se obraćala, ipak je poverovala u njene laži čak ju je zaštitila kada su je ptice napale.

Kao što sam ranije napisao, Snežana je ovladala svojom osnovnom, životinjskom prirodom, koja joj se obraćala, pokušala je da upozori princezu na opasnost. Ipak, ona je zanemarila to upozorenje. Ptice kroz jezik simbola govore o višoj svesti koja je pokušala da zaštiti Snežanu, ali ona je odbila da sluša taj unutrašnji glas.

Videvši da joj ne mogu pomoći, životinje su otišle po patuljke koji su radili u rudniku.

Opet posmatrajući jezikom simbola, osnovna energija predstavljena Marsom pokušala je da probudi više stanje svesti, odnosno ostale čakre, pre nego što Snežana zagrize jakubu. Snežana kao da je bila uspavana, nemoćna da uvidi opasnost koja se sprema.

snow-white-409163_960_720

Najzanimljiviji je svakako kraj bajke. Snežana nije sahranjena, nalazila se u staklenom kovčegu kao da čeka nekog. Malo pre nego što će princ doći, patuljci skidaju poklopac kao da očekuju prinčev dolazak. Princ je čuo za devojku koja spava u staklenom sanduku i on je sada traži.

Princ kada je došao, uopšte nije zabrinut niti je tužan. Štaviše, on peva! Zna da Snežana nije mrtva, već da čeka na njega. Zna da treba da joj udahne novi dah života koji je zaslužila. Naginje se nad Snežanom i ljubi je. U tom trenutku Snežana nije samo oživela, ona se spojila sa princem. Spojila se sa Suncem, večnim i neuništivim duhom.

Sunce kao da je sve vreme znalo šta se dešava. Samo je čekalo trenutak kada će moći da se pojavi.

Snežana i princ su se venčali. Snežana, duša ili Mesec, uspela je toliko da uzdigne sebe da je sada bez stida mogla da stoji pred svojim mužem. Nije više imala negativne karme zbog koje bi skrivala svoje biće. Postala je čista duša ispunjena univerzalnom svetlošću i ljubavlju.

Priča o Snežani je zapravo priča o putu kroz koji prolazi duša pre nego što uspe da se oslobodi vlastitih mana i nedostataka. Neki to zovu prosvetljenje, neki oslobođenje, neki mokša ali u suštini, radi se o istoj stvari. Radi se o tome da se razumeju duboke životne istine i tajne. Otuda je princ obučen u plavo. Tamnoplava boja predstavlja mudrost, znanje, snagu i sve one stvari koje su van domašaja prosečnoj ljudskoj svesti.

snow-white-933491_960_720

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s